A Karunkon jól felszerelt, korszerű agrokémiai laboratórium működik. Az intézmény jogelődjében (Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Kar) 2006-ban alakítottuk ki az önálló szolgáltató laboratóriumunkat, mely egyben az oktató- és kutatómunkát is segíti. A laboratórium minőségirányítási rendszerének kiépítése után, 2007-ben a Nemzeti Akkreditáló Testület akkreditálta a szolgáltatásra specializálódott Talaj- és Növényvizsgáló Laboratóriumunkat. Szervezetünk 2007 decembere óta minőségügyi tanúsítvánnyal rendelkezik talajok fizikai, kémiai paramétereinek, valamint talaj- és növényminták tápanyag- (makro-, mezo- és mikroelem) és nehézfém-tartalmának vizsgálatára. Vállaljuk egyebek mellett a talajminták szűkített, bővített és teljes körű akkreditált vizsgálatát és az akkreditált levélanalízist.

A fentieken kívül a kertészek és más agrár vállalkozások részére készítünk talajvizsgálatot 1:2-es és 1:5-ös vizes talajkivonatból, ill. végzünk öntözővíz és tápoldat vizsgálatokat is. Segítséget nyújtunk az eredmények értékelésében, és a termelőkkel szorosan együttműködve kidolgozzuk intenzív, hajtatott és szabadföldi kultúrák (paprika, paradicsom, szamóca, stb.) tápanyag-utánpótlási és tápoldatozási tervét.

A laboratórium számos egyéb vizsgálattal is szolgálja a termelőket. Nagy pontossággal végzi például gabonaminták (búza, árpa, kukorica) nedvességtartalmának, sikértartalmának, fehérjetartalmának, keményítő-tartalmának, olajos növények (repce, szója, napraforgó) olajtartalmának meghatározását és igény szerint foglalkozunk gabonafélék mikotoxin tartalmának meghatározásával, ELISA módszerrel.

Vállaljuk továbbá zöldség- és gyümölcsminták beltartalmi értékeinek (cukor-, sav-, keményítő- és egyéb tartalmának) meghatározását a kutatások során.

Igény esetén regisztrált szaktanácsadónk elkészíti AKG, ÖKO programokban érintett, vagy nitrátérzékeny területen gazdálkodó termelők számára a tápanyag-utánpótlási terveket is.

Szakértőinkkel együttműködve vállaljuk szőlő-, gyümölcs- és erdőtelepítés előtti, humuszmentési, öntözési, hígtrágya kihelyezési talajvédelmi tervek készítését.